Cantant, compositora, clarinet i clarinet baix, improvisadora, productora

Carola Ortiz és una artista inquieta i polifacètica, que es mou amb naturalitat per diversos gèneres musicals. Va néixer a Terrassa el 1986, en una ciutat molt vinculada al jazz i en una família d’artistes. La seva mare, del món del teatre, i, el seu pare, contrabaixista assidu al mític club Jazz Cava de Terrassa. Allí va començar a veure, en viu i des de molt petita, als grans noms del jazz internacional.

A 7 anys va començar els seus estudis musicals al Conservatori de Terrassa on va continuar fins a finalitzar el Grau mitjà de clarinet. Amb 18 anys es va obrir camí al jazz, tocant i cantant amb el seu pare i iniciant estudis al Taller de Músics de Barcelona. Al 2011 es va llicenciar a l’ESMUC, on va estudiar cant amb Ana Finger i Carme Canela, improvisació amb Gorka Benítez i Agustí Fernández, clarinet baix amb Harry Spaarnay i fins i tot cant flamenc. Durant aquests anys també va realitzar workshops amb Jorge Pardo, Luciana Souza i Meredith Monk.

Amb la majoria d’edat va iniciar la seva gran passió: els viatges musicals. Ha tingut la sort de tocar i aprendre amb músics referents de diferents escenes com el flamenc, la música brasilera, el latin-jazz que va conèixer a l’Havana, la música gitana a Turquia, la sorprenent escena experimental de Berlín i el folklore sud-americà. Aquesta inquietud pels viatges la va portar fins a Nova York. Allí va tenir la possibilitat de tocar en famosos clubs com el Jazz Standard, tocant amb la Mingus Orchestra, i el Nublu, on es va integrar de ple en la comunitat de músics de jazz i músiques improvisades del Lower East Side, participant al seu festival de jazz l’any 2014.

Pel que fa al flamenc, l’ha viscut des de ben jove convivint amb famílies gitanes. Va passar una temporada a Granada, tocant flamenc per les ‘peñas’ del Sacromonte. També va tocar als inicis del grup D’Callaos i recentment, ha acompanyat a la cantaora Rocío Márquez compartint escenari amb el flamenco més experimental de la mà del Niño de Elche i Refree, i també amb Raúl Rodríguez i Pepe Habichuela.

Dins l’univers del folklore, ha tocat amb Luna Monti i Juan Quintero, destacats músics d’Argentina, i, a Espanya, al costat d’Eliseo Parra. A Istanbul, va compartir escenari amb el mític clarinetista gitano Selim Sesler. En l’àmbit de la música experimental i improvisada, també ha tocat amb referents europeus a Espanya, Portugal, França i Berlín, ja que va ser resident durant un any de l’organització Gràcia Territori Sonor, que organitza el festival LEM a Barcelona, on ha tocat en vàries ocasions. A més, ha estat telonera de Maceo Parker al Festival Internacional de Cadaqués. Ell mateix la va anomenar després durant el seu concert, destacant el so del seu clarinet baix, dins d’una de les seves improvisacions vocals.

També ha estat molt prop de la dansa i el teatre des de ben petita. L’any 2010 va participar a la gira Ressons Jazz amb el seu espectacle Tacirupeca y sus Lobos, on actuava, ballava i cantava temes de Thelonious Monk amb lletres pròpies. També va participar al projecte multidiscplinar Nodescartisres 2011 i ha fet col·laboracions recentment amb la ballarina japonesa Hitomi Nozawa a NY.

Al 2013 i 2014 van sortir al mercat els seus primers dos discos de composicions originals amb el grup AxisOrca, binomi amb el productor i músic francès Aurélien Landy Gana.

Ha actuat dues vegades al Festival de Jazz de Barcelona, dirigida per la compositora Maria Schneider, i amb el duo d’improvisació electroacústica LUMMM, també al Festival de Jazz de Vic, al Festival Mas i Mas i al Primavera Sound. I en auditoris, clubs i festivals de la resta d’Espanya, França, Portugal, Anglaterra, Algèria, Alemanya, Colòmbia i els Estats Units.

Ha gravat com a cantant i/o clarinetista en més de 20 projectes discogràfics.

L’any 2015, a més de preparar el seu primer disc en solitari, va publicar Ramona, el primer disc de Minimal Hits, duo amb el qual toca regularment a Barcelona. També és cantant de l’orquestra de percussió ibèrica Coetus i del quintet de fusió balcànica Moussakis. Col·labora regularment amb músics de jazz i d’altres escenes musicals.

Com a docent, imparteix classes de clarinet i de cant des de fa 10 anys, sent professora actualment al Taller de Músics. També imparteix tallers de veu lliure, enfocats en aprofundir la veu des del cos i l’ànima.

Discografia pròpia | Col·laboracions | Projectes antics

Discografia Pròpia

‘SPRIALA’ Carola Ortiz – Balaio Records, 2018
‘SIRIN’ Carola Ortiz – Temps Record, 2016
‘Ramona’ Minimal Hits – Nuevas Musicas Colombianas, 2015
‘Unplugged’ AxisOrca Rythm Trio – Whatabout Music, 2014
’Axis’ AxisOrca – Whatabout Music, 2013
‘21.01.2012’ Marc Egea, Leo Bettinelli, Carola Ortiz -tube,2012
‘LUMMM’ Guillermo Rizzotto & Carola Ortiz – Independiente, 2011

Col·laboracions

‘Joys Abound’ Anandi Bhattacharya, Riverside Records 2018 ‘Vientre’ Leonardo Trincabelli, Whatabout Music 2018 ‘Grand Décor’ Fanny Roz, 2017 ‘Um Segundo’ Jurandir Santana – Temps Record, 2015
Ivan Ilic ‘Paranoik’ – Independiente, 2015
Faz de Pez – Luifer Guirados – Independiente, 2013
Prend son souffle et saute – Fanny Roz – BeCore, 2012
Sheelá – Tal Ben Ari – Whatabout Music, 2012
Xalat Bu Rafet – Reshá – Whatabout Music, 2011
Los petalos que dormimos – Ivo Saint – Whatabaout Music, 2011
Una forma de hablar – Maria Rodés – BeCore, 2009
Tudo por um ocaso – Rogério Botter Maio – Gero Records, 2008
5 de swing – Temps Record, 2008

Projectes antics

Telepathik Radio (NYC)
Giulia Valle ‘Líbera’
Nico Roig ‘Os meus Shorts’
H3o amb Marco Mezquida i Santi Careta
Tacirupeca y sus Lobos
LUMMM amb Guillermo Rizzotto
Lluís Vidal & Carola Ortiz Duo
Albert Bover & Carola Duo
Rogerio Botter Maio brazilian sextet
Jonathan Crayford Trio
Marc Egea – Leo Bettinelli – C. Ortiz trio
Resonessence de Frédérique Trunk
Fanny Roz
Maria Rodés
Reshà

Tal Ben Ari ‘Tula’
Trio Corazón (JpBalcázar y Santi Careta)
Joan Díaz & Carola Ortiz Duo
Big Band de Begues
Carola Ortiz Quartet
Carola Ortiz Brazilian Quartet
Ortich Sisters Duo
Xavi Ortiz i Carola Ortiz Duo
D’Callaos
Ezequiel Borra
Ivo Saint
Bass Clarinet Trio amb Victor Nubla & Joao Pedro Viegas
etc …

X