CANTARERAS

“Cantareras” és el quart projecte com a solista de Carola Ortiz i es presenta en format de disc i espectacle. Engloba un recull de cançons i romanços extrets de la tradició oral femenina de la Península Ibèrica, revisitades amb una mirada contemporània amb sonoritats del folk, la música medieval, el jazz i l’electrònica. El projecte pretén explorar i mostrar la realitat de les dones d’abans i de moments importants del seu cicle vital, representant els rituals del festeig, el casament, la maternitat o la mort, així com les històries que envoltaven els mites i les llegendes de personatges femenins com les serranes, que vivien al bosc i caçaven o el romanç de “La donzella guerrera”, molt popular al segle XV i del que se’n troben versions en diferents llengües a diferents països de la conca Mediterrània. Cantareras eren les dones que omplien les cànteres d’aigua a les fonts i al riu, un ofici tradicionalment relacionat amb la dona i actualment quasi obsolet o extint (a Europa). Cànter és la fusió de dues paraules: cantar i úter. Cantant, les dones expressaven els seus mals i penúries, i deien coses que no gosaven dir públicament. A més, la veu i la percussió representava l’única opció de fer música que tenien les dones aleshores, i inclús feien servir objectes quotidians i estris de cuina com culleres, plats, ampolles de licor, paelles, didals i morters com a instruments d’acompanyament a les seves veus.

CRÈDITS TÈCNICS:
Carola Ortiz – idea original, conceptualització, composició musical i adaptacions de lletres.
Mario G. Cortizo – producció Musical.
Mario G. Cortizo i Carola Ortiz – arranjadors musicals.

Músics:
Carola Ortiz – veu, clarinet, clarinet baix, pandero quadrat i sintetitzadors.
Mario G. Cortizo – pandereta, pandero quadrat, bombo legüero, caixa, paelles, sàmplers, sintetitzadors i mandolina.
Miriam Encinas Laffitte – dilruba, viola medieval, daf, flauta baixa i flauta de canya.
Alex Guitart – lavta, davul, bombo legüero, bağlama, darbuka, karkabas i bendir.
Pau Lligadas – contrabaix i guitarra espanyola.
Andrea Jiménez – castanyoles a “Cançó de pandero lliure”

Cors:
Adufeiras de Salitre (Patri, Iria P, Iria L, Maite, María, Cris, Carol i Noe) a “L’angelet del vetlatori” i “Muñeira de Turmaleo”.
Coro Barcelona (Pau, Miriam, Irene, Anna, Clara, Viv i Carla) a “E vira e vira”, “La mare de Déu” i “Serrana La matadora”.

Col·laboracions:
Xabier Díaz – veu i pandereta a “L’angelet del vetlatori”.
Rosario La Tremendita – veu a “Doncella guerrera”.
Eliseo Parra – veu a “Canción de bodas”.

Gravació:
Enregistrament a Barcelona per Daniel Weiss (Sulam), Gerard Porqueres (Heartworks) i Mario G. Cortizo i a Santiago de Compostela (Garaxeland) per Edu Vidal.
Gerard Porqueres – mescla.
Jan Valls – màster.

Duna Vallès – fotografies.
Miriam Sánchez – maquillatge.
Carola Ortiz i Miriam Gómez – vestuari.
Carola Ortiz i Andrea Jiménez – direcció d’art.
Hugo Cornelles – disseny del disc i portades.